Over Zalando

Zalando is een webshop waar je allerlei soorten kleding kunt bestellen. Waar Zalando zich bij haar oprichting eerst richtte op schoenen, kun je er nu dus mode in alle soorten en maten bestellen.

Inmiddels kun je op Zalando kleding bestellen van gerenommeerde merken als Hugo Boss en Guess.

Waar Zalando zich verder in onderscheidt van haar concurrentie is de overzichtelijk navigatie. Klanten kunnen dus makkelijk en snel het kledingstuk vinden waar zij naar op zoek zijn. Daarnaast kunnen zij dit kledingstuk onmiddellijk op verschillende manieren afrekenen.

Het succes van Zalando

Het succes van Zalando is volgens veel specialisten te wijten aan de agressieve, maar succesvolle marketingstrategie van het bedrijf. Zalando maakt namelijk veel gebruik van tv-reclames die als irritant worden ervaren, maar wel blijven hangen. Dat de reclames van Zalando irritant worden gevonden blijkt uit wel uit het feit dat Zalando in 2012 de loden loekie kreeg in Nederland. Dit is de “prijs” voor de meest irritante reclame van het jaar. Dit zal Zalando overigens een zorg zijn, omdat het doel van de reclame naamsbekendheid vergaren was.

Naast het gebruik van tv-reclames is Zalando vooral snel populair geworden door een slimme marketingstrategie toe te passen die over het algemeen nog niet gebruikt werd. Dit was het principe dat wanneer klanten kleding hadden ontvangen, ze dit gratis konden terugsturen als ze bijvoorbeeld niet tevreden waren of de maat niet goed was.

Door deze twee marketingstrategieën toe te passen (opvallende tv reclames en gratis terugsturen van producten) heeft Zalando zich snel kunnen ontwikkelen tot een uitermate succesvol internetbedrijf.

Geschiedenis van Zalando

Zalando is een webshop waar je schoenen en kleding kunt kopen. De webshop vond zijn oorsprong in Duitsland, waar het in 2008 is opgericht. Anno 2013 is Zalando ook actief in Nederland, België, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Spanje, Engeland, Polen, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland. In een tijdsbestek van 5 jaar is Zalando dus enorm gegroeid.

Zalando werd in 2008 opgericht in de Duitse hoofdstad Berlijn door David Schneider en Robert Gentz. Deze twee oprichters deden dit met investeringskapitaal dat zij van de gebroeders Samwer hadden ontvangen. De gebroeders Samwer zijn 3 broers die erg succesvol zijn geworden dankzij verschillende grote projecten op het internet.

Na een succesvol eerste jaar besloot Zalando zich uit te breiden naar Oostenrijk. Dit was in 2009. Waar Zalando zich eerst richtte op het verkopen van schoenen, werd na dit eerste jaar ook steeds meer kleding verkocht. Eind 2010 was Zalando in Duitsland marktleider in de online verkoop van schoenen, maar draaide het toch nog steeds verlies.

Dit veranderde in 2011, toen een omzet werd bereikt van 500 miljoen euro en een winst van bijna 60 miljoen. Daarbij werd in 2011 ook Zwitserland toegevoegd aan het afzetgebied van de online webshop. Medio 2012 had Zalando een outlet-store in Berlijn en een groot distributiecentrum in Mönchengladbach.  Op dit moment (2013) is Zalando dus een bedrijf dat zicht in 14 landen heeft gevestigd en een belangrijke speler is op de markt van online verkoop van mode.